<
 
 
 
 
×
>
Vous consultez une page Web conservée, recueillie par Bibliothèque et Archives Canada le 2007-05-27 à 22:39:00. Il se peut que les informations sur cette page Web soient obsolètes, et que les liens hypertextes externes, les formulaires web, les boîtes de recherche et les éléments technologiques dynamiques ne fonctionnent pas. Voir toutes les versions de cette page conservée.
Chargement des informations sur les médias

You are viewing a preserved web page, collected by Library and Archives Canada on 2007-05-27 at 22:39:00. The information on this web page may be out of date and external links, forms, search boxes and dynamic technology elements may not function. See all versions of this preserved page.
Loading media information
X
Skip navigation links (access key: Z)Library and Archives Canada - Bibliothèque et Archives Canada Canada
Graphical element Home > Literature > Bon appétit! Français
Graphical element
Banner: Bon Appétit! - A Celebration of Canadian Cookbooks
Graphical element Banner: Bon Appétit!
Graphical elementIntroductionSearch CookbooksEducational ResourcesGraphical element
Canada's First CooksThe Pioneer KitchenRevolutions In The KitchenThe Culture Of Cooking Graphical element
Graphical element Graphical element Graphical element
Title page of cookbook, LA CUISINIÈRE CANADIENNE
Source
La cuisinière canadienne, contenant tout ce qu'il est nécessaire de savoir dans un ménage, pour préparer les diverses…. Montréal: L. Perrault, 1840

La cuisinière canadienne

La cuisinière canadienne is one of the earliest cookbooks -- perhaps the earliest -- written and published in Canada. It was intended both for professionals and the general public, and marked the beginning of French-Canadian cooking as a distinct cuisine. In style and content, the book's goal was efficiency, as it sought to encourage "wise home economics, suited to the budgets of Canadian families." [translation]

You can browse La cuisinière canadienne by selecting one of the headings below, or return to the Search Cookbooks page in order to search for individual recipes and ingredients.

Table of Contents

Préface
Avis essentiels
Soupes
Bœuf
Veau
Agneau ou mouton
Cochon
Volaille
Gibier
Poisson
Poudings
Pâtisseries
Biscuits
Beignes
Pain de Savoie
Macarons
Confitures
Gelées
Œufs
Crèmes
Liqueurs
Breuvages
Marinades
Légumes et salades
Table des articles contenus dans la Cuisinière canadienne

Graphical element Graphical element Graphical element
Graphical element Graphical elementIntroductionCanada's First CooksThe Pioneer KitchenRevolutions In The KitchenThe Culture Of CookingGraphical element Graphical element
Graphical element Graphical elementSearch CookbooksRelated SitesEducational ResourcesAbout Bon appétitSourcesCommentsGraphical elementGraphical element Graphical element
Graphical element

Graphical element