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Office of the Conflict Commissariat aux 
of Interest and Ethics  conflits d’intérêts et à  
Commissioner l’éthique 

 
ADVISORY OPINION 

CONFLICT OF INTEREST CODE FOR MEMBERS OF THE HOUSE OF COMMONS 
 

Invitations and Receptions  
 
Over the past few months I have received from a variety of sources, including Members, many 
questions on the subject of Members’ obligations under the Conflict of Interest Code for Members 
of the House of Commons (Code) in relation to event invitations. This advisory opinion, issued 
under subsection 26(4) of the Code, reflects a number of questions that have been asked 
frequently in this regard. 
 
I am in the process of drafting a general guideline on gifts and other benefits under the Code. As 
required under section 30 of the Code, the guideline will be submitted to the House of Commons 
Standing Committee on Procedure and House Affairs for approval. I must have the approval of that 
Committee and that of the House of Commons before I can publish the guideline. 
 
As Members of the House of Commons, you may be offered gifts, including invitations or tickets to 
receptions and other events, by stakeholders, including lobbyists. I remind you that the Code 
contains the following prohibition: 
 

14.(1) Neither a Member nor any member of a Member’s family shall accept, directly or 
indirectly, any gift or other benefit, except compensation authorized by law, that might 
reasonably be seen to have been given to influence the Member in the exercise of a duty or 
function of his or her office. 
 
(1.1)  For greater certainty, subsection (1) applies to gifts or other benefits: 
(a)  related to attendance at a charitable or political event; and 
(b)  received from an all-party caucus established in relation to a particular subject or 
interest. 

 
Gifts are included in the concept of benefit under the Code and one set of rules applies to all 
benefits. The Code defines a benefit as follows: 
 
 3.(1) “benefit” means 
 (a) an amount of money if there is no obligation to repay it; and 

(b) a service or property, or the use of property or money that is provided without charge or 
at less than its commercial value, other than a service provided by a volunteer working on 
behalf of a Member; 
but does not include a benefit received from a riding association of a political party. 

 
 

http://ciec-ccie.parl.gc.ca/EN/Pages/ConflictOfInterestCode.aspx
http://ciec-ccie.parl.gc.ca/EN/Pages/ConflictOfInterestCode.aspx
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I have interpreted gifts and other benefits to include: 
 
• Money, including cash or cheques, other than a bona fide loan;  
• Consumer goods, such as books, flowers, artwork, furniture or wine; 
• Property such as furniture, computers or television monitors; 
• The use of property or facilities, such as vehicles, offices, houses, cottages or sports facilities, 

at a reduced rate or no cost;  
• Membership in a club or other organization, such as a golf or tennis club, at a reduced rate or 

no cost;  
• Services, such as dry cleaning or a haircut, at a reduced rate or no cost; 
• Meals paid for by another individual or organization; or 
• Invitations or tickets to attend an event, such as a dinner, reception, sports match, gala, concert, 

play or fundraiser, at a reduced rate or no cost.  
 
Invitations or tickets to attend an event at which your attendance is considered to fulfil an official 
duty or function would automatically be deemed acceptable as they would be received as a normal 
expression of courtesy or protocol, or within the customary standards of hospitality that normally 
accompany a Member’s position. This would also extend to a ticket offered to your guest. 
 
In other circumstances, however, events to which you may be invited do fall within the definition of 
benefit and are therefore subject to the acceptability test set out in subsection 14(1) of the Code, 
namely whether the invitation might reasonably be seen to have been given to influence the 
Member in the exercise of a duty or function of his or her office. The aims of the donor and the 
worthiness of the cause that it represents are not factors in deciding whether or not a gift is 
acceptable under the Code. Most relevant is whether the donor is seeking or may in future seek 
your support in the exercise of a duty or function of your office. 
 
When you are offered event invitations and other gifts, it is your responsibility as a Member to 
ensure that you meet your obligations under the Code and caution should be taken when such 
offers are extended by stakeholders who may appear before a Standing Committee on which you 
are a member. Those Members who are also ministers or parliamentary secretaries must also 
meet their obligations under the Conflict of Interest Act. 
 
I encourage you to contact your advisor in my Office for guidance on specific gifts or other benefits 
that you are offered.  
 
The following is a series of questions and answers based on the issues that have been raised with 
me.  
 
Can I accept reception invitations from stakeholders? 
 
Invitations to receptions offered by stakeholders, including lobbyists, are subject to the 
acceptability test set out in subsection 14(1) of the Code for gifts and other benefits. If such an 
invitation might reasonably be seen to have been given to influence you, then you may not accept 
it.  
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For example, an invitation to an event organized by a person or organization that has an interest in 
legislation that is before a committee on which you sit could reasonably be seen to be an attempt 
to influence you and must be refused. An invitation to an event at which you could expect to be 
lobbied in relation to a current issue that is before you, as opposed to an information session 
offered to all Members to provide general information on a matter, must also be declined. 
 
Invitations to events intended to raise awareness of issues that are widely attended and where you 
have not been targeted are less likely to be problematic.  
 
The location of an event—whether it is held on or off Parliament Hill, for example—is not 
necessarily a factor in determining whether an invitation to attend it is acceptable. 
 
Can I accept invitations to events where I will perform an official role?  
 
If your attendance at an event fulfils an official duty or function, then the invitation is expressly 
acceptable under the exception for courtesy and hospitality. It must also be publicly declared if the 
value of the ticket to the event is $200 or more.  
 
For example, you would be considered to be fulfilling a duty or function if you give a speech or 
presentation at an event, or if you perform a representational role by attending an event in your 
riding. 
 
Can I accept invitations to charity events? 
 
The purpose of inviting Members to attend charity events free of charge is to get them to lend their 
names to charitable undertakings in order to promote charitable goals. As a general rule, such 
invitations directly from the charitable organization could not reasonably be seen to have been 
given to influence you in the exercise of a duty or function of your office and are therefore 
acceptable. 
 
When the invitation to such an event comes from a stakeholder or a charity that has a live interest 
in a matter that may come before you in your official capacity as a Member, rather than from a 
charitable entity that has no interest at stake with you, the invitation should not be accepted. 
 
Are there any cases in which the acceptability test does not apply? 
 
You and members of your family may accept “gifts or other benefits received as a normal 
expression of courtesy or protocol, or within the customary standards of hospitality that normally 
accompany a Member’s position.” (subsection 14(2)). Gifts that fall within this exception are not 
subject to the acceptability test. 
 
I consider a normal expression of courtesy or protocol to be a token expression of appreciation 
received in the context of some official interaction. This exception could apply, for example, to an 
invitation to attend an event, which could include a meal, at which you are expected to perform an 
organizational, ceremonial or representational role in your capacity as a Member. 
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What is considered to be within the “customary standards of hospitality” accompanying your 
position depends on the circumstances. For example, a gift given by a visiting official from a 
foreign or international organization would normally be covered by this exception. Similarly, a token 
thank-you gift following an appearance, speech or presentation is acceptable. 
 
You may accept gifts that are not related to your position from family and friends. For example, a 
colleague or friend may buy you a meal in a restaurant. 
 
The acceptability test does not apply to sponsored travel because it is expressly excepted under 
section 15 of the Code. 
 
What should I do if I have attended a reception that I shouldn’t have? 
 
If you have accepted an event invitation or ticket that you should not have accepted and have 
already attended the event, you must reimburse the donor for its market value, that is, the cost that 
someone else, such as a member of the public, would have had to pay to attend the event. 
 

 
Mary Dawson 

Conflict of Interest and Ethics Commissioner 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ce document est également disponible en français. 
http://ciec-ccie.parl.gc.ca/ 
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