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The Shipping Federation of Canada, which is the voice of the owners, operators and agents of ships 
engaged in Canada’s internatonal trade, strongly supports the Comprehensive Economic and Trade 
Agreement (CETA) between Canada and the European Union, which represents a positive development 
for Canada’s maritime industry on a number of fronts.  Not only will the agreement generate additional 
trade in goods between Canada and the E.U., it will also create demand for related transportation 
services, thereby generating new economic opportunities for Canadian ports, trade routes and 
businesses.  This being said, we have serious concerns that the maritime provisions of Bill C-30 are 
currently drafted in such a way that key stakeholders - and Canadian exporters in particular – will not 
have access to to the full range of potential benefits linked to those provisions.  
   
THE ISSUE 
 
Chapter 14 of CETA (which covers maritime transportation) provides that ships of E.U. entities may 
reposition their empty containers between Canadian ports on a non-revenue basis.  Although this is an 
activity that is currently restricted under Canada’s Coasting Trade Act, its liberalization would render 
Canadian trade routes more logistically efficient and competitive, while also offering Canadian exporters 
additional capacity at a more competitive price than is currently the case.  This is particularly true at ports 
such as Halifax and Saint John, where empty containers are often in short supply.1  
 
OUR CONCERN 
 
The wording used in Bill C-30 to implement these provisions is such that only a very limited number of 
E.U. shipowners would actually be able to reposition empty containers between Canadian ports, thereby 
minimizing their potential benefits for Canadian exporters and the logistics network overall.   This is 
because C-30 stipulates that the only party which may engage in empty container repositioning is the 
“owner” of the vessel, and defines the owner as the party with rights to the ship’s “possession” and 
“use.” This approach is of great concern to us, as it fails to accurately reflect contemporary business 
practices within the container shipping industry, particularly as they relate to the closely intertwined 
concepts of vessel ownership and vessel operation.   
 
This is especially true in cases involving vessel sharing agreements, under which container shipping lines 
agree to share space on board one another’s vessels along certain trade routes, with each line deploying 
a certain number of vessels on a rotating basis in order to prevent over capacity on those routes.  As 

                                                           
1 There is abundant literature on the costs of repositioning ocean containers and the need for containerized export 
cargoes to have access to empty ocean containers so they can be used for exporting cargo overseas. The availability 
of the right type of containers, as well as the need to provide such containers to the exporter at a reasonable cost, 
are instrumental to the feasibility of any given containerized export project and to the competitiveness of the cargo 
being exported. 
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currently written, Bill C-30 would only allow the E.U. owner of a ship that is serving as the “master 
carrier” under a vessel sharing agreement (i.e. the owner whose ship is serving as the transporting 
vessel) to reposition its empty containers between two Canadian ports.   
 
In other words, the remaining E.U .owners who are also partners in the agreement would NOT have the 
right to reposition their empties on the same voyage, despite the fact that they all share 
operational control of the vessels involved in that agreement (i.e. they agree and consult on the 
deployment and use of those vessels, and on issues such as sailing schedules, service frequency, ports to 
be served, port rotation, type and size of vessels to be used, the addition or withdrawal of capacity, etc.).   
 
The fact that this concept is nowhere to be found in Bill C-30 is a cause of significant concern, not only 
because it creates a Canadian legislative regime that is out of step with contemporary business practices, 
but also because it deprives Canadian exporters of the full benefits of a more logistically efficient and cost 
effective transportation system. 
 
OTHER APPROACHES 
 
The significance of the concept of operational control in the container shipping industry has also been 
acknowledged by the U.S. Customs authorities, which have issued a number of rulings on the applicability 
of the Jones Act  to the repositioning of empty containers by foreign flag ships.  In those rulings, the U.S. 
authorities have consistently stated that ship owners who are members of vessel sharing agreements in 
which all of the partners share joint operational control of the vessels involved, may reposition their 
empty containers between U.S. ports regardless of whether they are the “master carrier” on a given 
voyage or not.2    
 
PROPOSED SOLUTION 
 
If CETA is to be fully and effectively implemented, and if Canadian exporters are to truly benefit from the 
agreement’s empty container repositioning provisions, then any partner in a vessel sharing agreement 
which is an E.U. entity should be able to transport its own empty containers between Canadian ports, as 
well as the empty containers of any of the other E.U. entites who are parties to the agreement, using any 
of the vessels that are named in that agreement.    
 
We believe that this can be achieved by amending Section 92 of Bill C-30 (which amends the Coasting 
Trade Act  to allow eligible vessels to engage in empty container repositioning), as follows (new text is 
underlined): 
 

92 (1) Subsection 3 (1) of the Act is replaced by the following: 
 
Prohibition 
 
3 (1)  No foreign ship or non-duty paid ship shall, except in accordance with a license, engage in the 
coasting trade.  
 
(2) Section 3 of the Act is amended by adding the following after subsection (2): 
 
Repositioning of empty containers 
 
(2.1) Subsection (1) does not apply in respect of carriage between one place in Canada and another, 
without consideration, by any of the following ships, of empty containers that are owned or leased by 
the ship’s owners or operators and any ancillary equipment that is permanently affixed to the 
containers: 

                                                           
2 These benefits are extended to vessels of foreign nations which are found to extend reciprocal priveleges to U.S. 
vessels 
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(a) a non-duty paid ship whose owner or operator is a Canadian entity or an EU entity; 

 
(b) a foreign ship that is registered in the first, or domestic, register of a member state of the 

European Union and whose owner or operator is a Canadian entity, an EU entity or an entity that 
is under Canadian or European control; 

 
(c) a foreign ship that is registered in a second, or international, register of a member state of the 

European Union and whose owner or operator is a Canadian entity, an EU entity or an entity 
under Canadian or European control;   

 
(d) a foreign ship that is registered in a register other than the Canadian Register of Vessels or a 

register referred to in paragraph (b) or (c) and whose owner or operator is a Canadian or EU 
entity. 

 
AN ADDITIONAL NOTE ABOUT CONTAINERS 
 
Bill C-30 also provides a restrictive definition of the term “empty container” which is inconsistent with 
what was envisioned under CETA and would again limit the ability of Canadian exporters to fully benefit 
from the agreement’s repositioning provisions.   
 
More specifically, C-30 stipulates that eligible parties may reposition empty containers and any ancillary 
equipment that is permanently affixed to those containers. This is in contrast to the approach taken by 
other countries (including the U.S. and Germany), which have liberalized the repositioning of empty 
containers, while also extending this right to the repositioning of vessel equipment such as  empty cargo 
vans, empty lft vans, empty shipping tanks, and stevedoring equipment and material (in the case of the 
U.S.).   
 
This being said, we are not necessarily suggesting that Bill C-30 be amended to include the repositioning 
of vessel equipment (particularly since CETA is silent on this subject).  We do, however, believe that the 
Bill’s definition of empty containers should be broadened to include equipment that is NOT permanently 
affixed to the container, provided such equipment is essential to the container’s proper functioning.   In 
this respect, we would suggest that Bill C-30 define the term “empty container” as per the proposed 
amendment below, which is based on the language found in the Customs Tariff Schedule (98.01): 
 

92 (2) Section 3 of the Act is amended by adding the following after subsection (2): 
 
Repositioning of empty containers 
 
(2.1) Subsection (1) does not apply in respect of carriage between one place in Canada and another, 
without consideration, by any of the following ships, of empty containers that are owned or leased by 
the ship’s owners or operators and any ancillary equipment that is permanently affixed to the 
containers necessary to ensure the safety, security, containment and preservation of the goods 
(carried in those containers).3  
 

 

  
 
     

                                                           
3  The words “carried in those containers” are not part of the Customs Tariff definition, but were added by us .   


